Suomen Partiolaiset on Suomen suurin nuorisojärjestö, jolla on yli 65 000 jäsentä. Partio on harrastuksena avoin kaikille ja partiotoimintaa harjoitetaan noin 700 lippukunnassa ympäri maan. Suomen Partiolaisten peruskirjan mukaan partion toimintaperiaatteisiin kuuluu, että partiotoiminnassa ja päätöksenteossa noudatetaan yhdenvertaisuutta ja avoimuutta. Tähän kuuluvat esimerkiksi alueellinen tasavertaisuus ja kieleen, kulttuuriin, uskontoon sekä vakaumukseen liittyvä yhdenvertaisuus ja sukupuolten välinen tasa-arvo.
Ajatus partiolaisaloitteesta lähti liikkeelle tarpeesta kerätä ideoita partion johtamiseen ja kehittämiseen yhteisvoimin sekä mahdollistaa aloitteiden tekeminen järjestön johdolle matalalla kynnyksellä. Partion menettelytapasäännön mukaan jäsenmaksun maksanut partiolainen voi tehdä aloitteen järjestön kehittämiseksi.
Digitaalinen partiolaisaloite on työkalu kehittämisaloitteiden keräämiseen ja käsittelyyn. Aloitteet laitetaan vireille ja niitä kannatetaan verkkosivustolla. Kun aloitteella on 100 kannattajaa, se siirtyy eteenpäin organisaation hallituksen alaisen valiokunnan tai ryhmän käsiteltäväksi. Digitaalisen partiolaisaloitteen tavoitteena on vahvistaa partiolaisten osallisuutta ja vaikutusmahdollisuuksia. Kuka tahansa voi seurata aloitteiden etenemistä avoimen käyttöliittymän kautta.
Suomen Partiolaiset on kehittänyt kykyään ja valmiuttaan hyödyntää digitaalista mediaa ja teknologiaa partion harrastus- ja vapaaehtoistoiminnassa viime vuosina. Digipalvelujen laajemman käytön tavoitteena on ollut parantaa partion johtamista ja partiojohtajien edellytyksiä johtaa tiedolla.
Partion menettelytapasäännössä määritellään partiolaisaloite, mutta organisaatiolta puuttui systemaattinen tapa aloitteiden ja ideoiden keräämiseksi, toteuttamiskelpoisuuden arvioimiseksi sekä viestimiseksi.
Tarve oli palvelulle, johon kaikki aloitteisiin liittyvä tieto koottaisiin. Yhden kanavan ratkaisu selkeyttää ja yksinkertaistaa ideoiden keräämistä sekä tukee hallitusten työskentelyä. Lisäksi oli tarve toimintaprosessille aloitteiden käsittelyä, kehittämistä ja toteutuskelpoisuuden arviointia varten.
Alkuperäinen suunnitelma oli koota aloitteita eri lähteistä ja koota niitä yhteen tietokantaan, mikä olisi tarkoittanut räätälöidyn järjestelmän toteuttamista. Tarkkaa näkemystä ei kuitenkaan ollut siitä, kuinka innokkaasti partiolaiset tulisivat ottamaan aloiteratkaisun käyttöönsä. Kustannusten säästämiseksi ja konseptin toimivuuden varmistamiseksi Suomen Partiolaiset päätti toteuttaa niin sanotun proof of concept -version. Partiolaisaloite toteutettiin valmiin avoimen alustan päälle mahdollisimman pienin muutoksin.
Vertailun jälkeen Suomen Partiolaiset valitsi alustaksi Yhdistyneen kuningaskunnan parlamentin avoimen Petitions-alustan, joka on toteutettu Ruby on Rails -ohjelmistokehyksellä. Lähdekoodi löytyy GitHubista. Petitions-alustassa on valmiina kaksi käyttöliittymää: varsinainen aloitesivusto ja ylläpitokäyttöliittymä. Joitakin puuttuvia toiminnallisuuksia kehitettiin siihen erikseen.
Tarjouskilpailun perusteella aloitejärjestelmän toimittajaksi valikoitui Trineria. Järjestelmä toteutettiin kolmessa sprintissä. Trineria asensi Petitions-alustan ja tietokannan Partion omaan Azure-ympäristöön. Lisäksi Trineria muokkasi alustan julkisen käyttöliittymän Partion visuaalisen ilmeen mukaiseksi sekä toteutti PartioID-kirjautumisen ja kieliversioiden teknisen toteutuksen.
Tarkempi kehitysprojektin esittely löytyy Suomen Partiolaisten omilta nettisivuilta.
”Digiprojektissa käyttämämme teknologia ei ollut tyypillisin ratkaisu. Siksi olemme iloisia, että löysimme Trinerian kehittämään partiolaisaloitepalvelua kanssamme. Yhteistyö ja palvelun edelleen kehittäminen oli sujuvaa ja Trinerian laaja-alainen osaaminen vakuutti. Projekti pysyi aikataulussa sekä budjetissa”.
Maija Kangasniemi, it- ja palvelupäällikkö, Suomen Partiolaiset
Älykkäällä järjestelmällä monitoroidaan, valvotaan ja ohjataan tuotannon yksiköiden, alueiden sekä laitteiden toimintaa.
Etäluentaratkaisut auttavat sekä taloyhtiöitä, huoltoyhtiöitä että vesilaitoksia.
Hublet Oy:n vanhasta järjestelmästä korjattiin kriittisimmät ongelmat, jotta järjestelmä saatiin stabiloitua ja sen elinikää jatkettua.
Yhteistyö kahden ohjelmistotalon välillä lähti liikkeelle, kun Unikien oman talon ohjelmisto-osaamisen rinnalle tarvittiin lisäkäsiä.
Trinerian kehittämät, jatkojalostamat ja ylläpitämät ohjelmistot ovat keskeisessä osassa Varte Oy:n jokapäiväistä toimintaa.
Eräs Tapaturvan tarjoamista palveluista on Tapaturva Laki -palvelu, josta yritykset voivat tarkistaa voimassaolevat ja ajantasaiset omaan toimialaansa liittyvät säädökset.